Les 1: Theorie die je moet weten voordat je deelneemt aan het verkeer in Nederland.

rijlesDe natuurlijke regels die iedereen moet weten, dat noemen wij de basiskennis.
Denk hierbij aan de regel die je vroeger hebt geleerd om 3x (links – rechts – links) te kijken voordat je de straat over steekt. Zo wordt hier de basiskennis bedoeld, dat als je een bocht neemt of een auto verplaatst je je richtingaanwijzer gebruikt.

Alle deelnemers in het verkeer worden “weggebruikers” genoemd.
Dit maakt echter niet iedereen een bestuurder!

Weggebruikers zijn onder andere: 
• Voetgangers;
• Fieters;
• Snorfietsers;
• Bromfietsers;
• Invalidenvoertuigen;
• Bestuurders van motorvoertuigen;
• Trams;
• Geleiders van rij of trekdieren;
• Ruiters;
• Bestuurders van een bespannen of niet bespannen wagen.

Valkuil, op het CBR, tijdens het theorie examen.

Tijdens het theorie examen kan weleens een foto met een voetganger met een fiets aan de hand worden getoond. Dan wordt de vraag gestelt; is dit een bestuurder? Dit is echter geen bestuurder, een fiets of snorfiets of dergelijke kun je aan/uit zetten dus indien deze vraag komt is het geen bestuurder en gelden de voorrangsregels niet tussen de voetganger! Wanneer er een plaatje getoond wordt met een voetganger en daaraan een paard of ander dier, is dit wel een bestuurder.

gehandicaptenvoertuig

Gehandicaptenvoertuigen
Gehandicaptenvoertuigen zijn nooit breder dan 1.10 meter en hebben een maximumsnelheid van 45 km per uur. Het voertuig is ingericht voor het vervoeren van een gehandicapte. Deze voertuigen rijden over het fietspad. Paaltjes op een fietspad dienen dan ook genoeg uit elkaar te staan om het voertuig niet te blokkeren.

Dus voetgangers kunnen iedereen zijn die je in het verkeer ziet en daarnaast een voertuig aan de hand meevoert dus een voetganger met een kinderwagen is ook geen bestuurder.

Bestuurders zijn iedereen behalve met de uitzondering van de voetgangers.

Dan heb je ook nog de bestuurders van motorvoertuigen. Dat kan iedereen zijn die een motorvoertuig bestuurt. Als het goed is heeft deze persoon een theorie en praktijkexamen hiervoor gehaald. Denk bijvoorbeeld aan een bestuurder van een auto.

Motorvoertuigen zijn: alle gemotoriseerde voertuigen, behalve invalidenvoertuigen (Gehandicaptenvoertuigen), bromfietsen / snorfietsen en alles wat via of met een rails wordt voortbewogen!

sireneVoorrangsvoertuigen
In het verkeer kom je ook voorrangsvoertuigen tegen, elke keer wanneer ze een optische of geluidssignaal geven hebben ze voorrang. Een geluidssignaal is een twee of drietonige hoorn. Politievoertuigen, ambulance, of brandweerwagen. Ze moeten een dringende taak vervullen, geef ze dan ook ten alle tijden veilig voorrang!

Bromfiets
Voertuigen die zijn gemaakt voor twee of drie wielen en maximaal 45km/u mogen rijden vallen onder de categorie bromfietsen, de bromfiets moet voorzien zijn van een geel kentekenplaat. Op de meeste plekken rijden deze op de rijbaan.

brommobielBrommobiel
Dit is een bromfiets met meer dan twee wielen en in de meeste gevallen voorzien is van een gesloten carrosserie. Aan de achterkant van de bromfiets moet een rond bord bevestigd zijn met een rode reflecterende omvang met het getal ”45″   deze mag dus niet harder dan 45km/u maar rijdt wel altijd op de weg, ook moet deze voorzien zijn van een kentekenplaat (Geel) een brommobiel volgt de regels van personenauto’s de luxe ano 2012 van de brommobielen wordt steeds meer en beginnen steeds meer op echte auto’s te lijken daarom zijn deze voorzien van een rond bord met het getal ”45 ”.

Snorfiets
Dit is een bromfiets maar dan met een beperkte snelheid. Zij mogen niet harder dan 25km/u rijden, deze snorfiets moet voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat en hier mag zonder helm mee worden gereden. Een snorfiets rijdt in de meeste gevallen op het fietspad.

Motorfiets
Motorvoertuig op enkel twee wielen, met of zonder zijspan of aanhangwagen (Hangt af van het rijbewijs).

Aanhangwagen
Dit is een voertuig dat door een ander voertuig wordt voortbewogen, een babyaanhanger achter een fiets is ook een aanhanger, in verdere lessen worden de regels van aanhangers besproken.

colonneMilitaire colonne
Militaire voertuigen die achter elkaar rijden, deze mogen niet doorsneden worden en je moet de colonne voorrang verlenen.

 

 

 

Bovenstaande regels zijn gebaseerd op de theorie regelgeving in Nederland.

Volgende les, Verkeersborden