Vorige les, les 3 Verkeerslichten

Je plaats op de weg, les 4; de rijbaan.

rijlesIn Nederland is het een normale procedure om zoveel mogelijk rechts te rijden als mogelijk is en/of toegelaten is. Op een rotonde mag je altijd links en rechts inhalen. De reden waarom je rechts moet rijden is omdat als je wilt afslaan de rechterkant van jou altijd een korte bocht is, wanneer je links afslaat moet je een lange bocht maken.
Bromfietsen mogen sinds het jaar 2000 op de weg rijden, in de meeste gevallen hebben de bestuurders minder ervaring en dien je hier dus ook extra voor uit te kijken.

Gescheiden rijbanen op de weg
In Nederland kunnen rijbanen door een middenberm worden gescheiden, denk aan gras. Bij een brede middenberm dien je goed op alle verkeersborden te letten, meestal wanneer een weg uit meer als 3-rijbanen wordt de meest rechter rijstrook gebruikt voor langzame bestuurders zie verkeersbord “c9″

In Nederland, de “Fietsstroken”
De fietsstroken kennen wij allemaal wel, maar er geldt een belangrijke regel voor de autobestuurder. Wanneer een fietsstrook een doorgetrokken streep heeft mag hier niet over gereden worden. Bij een onderbroken strook, mag je wel over het fietspad rijden als de situatie er toe dreigt. (Niet verplicht). Natuurlijk mogen degene die op de fietspaden moeten rijden absoluut niet gehinderd worden.

Obstakels
Obstakels, in Nederland zijn we altijd wel met wegwerkzaamheden bezig of vernieuwingen. Wanneer er een obstakel is aan jou kant van de weg dan is het vanzelfsprekend en verplicht dat je jou tegemoetkomende bestuurder voor laat gaan. Indien de weg zo breed is dat jullie ongehinderd elkaar kunnen naderen dan hoef je niet te stoppen, een geparkeerde auto kan ook een obstakel zijn.

rijbaanversmallingRijbaanversmalling
Bij een rijbaanversmalling wordt meestal dit bord gebruikt, bord (j18).
Dit zorgt ervoor dat de verkeersstroom goed doorloopt.
En let op: voetgangers moet je altijd voor laten gaan.

Zebrapaden
De zebrapaden kunnen wij vrijwel allemaal wel, voetgangers hebben dus ook altijd voorgang, ook voetgangers die maar een aandring geven om te gaan oversteken hebben voorrang. Bestuurders van invalidenvoertuigen steken ook over op de zebrapaden het spreekt dus voor zich dat deze ook voorrang hebben.

Bussen die willen wegrijden
Binnen de bebouwde kom komen we vaak lijnbussen/bussen/touringcars tegen, het is erg vervelend om weer op gang te komen na een stilstand van deze wagen (in/uit laten stappen), deze bussen krijgen dus altijd voorrang. Wel moeten hen de richtingaanwijzer gebruiken en op een echte bushalte staan.

Momenteel de laatste les, zodra wij meer lessen beschikbaar hebben zullen we deze plaatsen.