Het rijbewijs voor de bromfiets is erg makkelijk als je vaak redelijk in de buurt moet zijn of als je niet al te ver van je werk vandaan woont. Dan spring je vaak sneller even op je bromfiets dan dat je de auto pakt.

Bromfiets

Voordat je op de bromfiets kunt stappen zul je echter wel eerst je bromfiets rijbewijs moeten halen. Het bromfiets rijexamen bestaat net als bij een autorijexamen uit een theorie en een praktijk gedeelte. Ook hier zul je eerst het theorie-examen af moeten leggen voordat je het praktijkexamen mag doen.

Het theorie-examen mag je al doen als je 15,5 jaar oud bent. Vanaf je 16e mag je praktijklessen volgen het het bijbehorende examen doen. Na het behalen van beide examens kun je bij de gemeente je rijbewijs halen.

Als je eenmaal je bromfietsrijbewijs op zak hebt, dan mag je hiermee ook in een brommobiel rijden. Andersom geldt dit overigens niet.

Indien je in het bezit bent van een geldig Nederlands autorijbewijs (categorie B) of een motorrijbewijs (categorie A), dan heb je geen apart rijbewijs nodig om op een bromfiets te mogen rijden.

Meer informatie over theorie-examens vind je op Theorie.nl.

Lees meer over het theorie examen  voor de Personenauto en Motor.
Lees meer over een Opfriscursus.