Een groot voordeel van het hebben van een motor is dat dit een manier is om minder last te hebben van de dagelijkse files. Op de motor dus in plaats van met de auto. In Nederland mogen motorrijders namelijk tussen de stilstaande of langzaam rijdende auto’s in de file heenrijden.

Motor

Voordat je op de motor kunt stappen zul je echter wel eerst je motorrijbewijs moeten halen. Sinds januari 2013 zijn er wat veranderingen in de regels voor het rijbewijs. Er zijn 3 categorieën binnen het motorrijbewijs. Binnen welke categorie je valt is afhankelijk van de capaciteiten van de motor en de leeftijd van degene die het rijbewijs wilt halen.

Het motorrijexamen bestaat net als bij een autorijexamen uit een theorie en een praktijk gedeelte. Het praktijk deel is daarnaast nog opgesplitst in een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.

Vanaf je 17e kun je beginnen met de theorielessen en het theorie-examen voor een lichte motor (A1). Als je slaagt voor het theorie-examen of al je autorijbewijs hebt, dan mag je op deze leeftijd ook al praktijklessen volgen. Het A1-praktijkexamen mag je echter pas vanaf je 18e afleggen.

Als je je rijbewijs voor een middelzware motor (A2) wilt behalen, dan moet je minstens 20 jaar oud zijn óf op z’n minst 2 jaar het A1-rijbewijs op zak hebben. In dat laatste geval hoef je enkel een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

De derde categorie is het rijbewijs voor motors met onbeperkt vermogen (A). Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal 24 jaar zijn óf op z’n minst 2 jaar in het bezit van het A2-rijbewijs. Ook hierbij geldt dat je indien je in het bezit bent van een A2-rijbewijs, je voor het A-rijbewijs enkel het praktijkexamen verkeersdeelneming hoeft af te leggen.

Heb je een motor en wil je deze verkopen, ga dan naar: Ik wil van mijn motor fiets af.

Meer informatie over theorie-examens vind je op Theorie.nl.

Wil je de file ontwijken? Kijk dan eens op de site FileMeldingen.net.

Ben je op zoek naar een goede motorverzekering?
Kijk dan eens op de site van motorverzekering-afsluiten.nl.

Lees meer over het theorie examen  voor de Personenauto en Bromfiets.
Lees meer over een Opfriscursus.