Elektrisch rijden

De verkoop van volledig elektrische aangedreven auto’s stijgt nog steeds in Nederland. Indien u ook overweegt om elektrisch te gaan rijden is het zaak om eerst een aantal zaken uit te zoeken en op een rijtje te zetten. 

Is elektrisch rijden iets voor mij?
Voordelen zijn dat de auto’s heel stil zijn, bijdragen aan de vermindering van CO2 waardoor de luchtkwaliteit stijgt. Ook zitten elektrische auto technisch vol snufjes. Jammer genoeg is de aanschaf van een elektrische auto (voorlopig) nog duurder dan een benzineauto. Dit komt doordat de batterij van deze auto´s duur zijn. Daarentegen hebben elektrische auto´s geen dure versnellingsbakken.

Elektrisch rijden duur?
Op dit moment kunt u een subsidie aanvragen bij aankoop. Ook zijn er Nederlandse fiscale voordelen, bv bijtelling van 4%. Op de aanschaf van een elektrische auto betaal je tot 2018 geen BPM. Ook de benzinekosten zijn een stuk lager. *

Opladen
In Nederland komen er steeds meer openbare oplaadpunten, denk hierbij aan winkelcentrums, parkeergarages en parkeerplaatsen langs de weg. Handig is dat in een elektrische auto een systeem zit dat u de weg wijst naar een dichtbij zijnde oplaadpaal.

Kosten opladen
De kosten van elektrisch rijden zijn nog niet helemaal duidelijk aan te geven. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de accu. Als voorbeeld een accu van 5 kWh (1 uur 5000 watt) kost rond de 1 euro aan energie. Zit er een accu in van 20 kWh dan kost deze rond de 4 euro om te laden. De capaciteit van een accu staat bij de specificaties van een auto.
Laadpalen kunnen verschillende tarieven berekenen, dat komt omdat er nog geen regulatie is.

Duur opladen
Opladen is tot nu toe nog een tijdrovende klus. Maximaal opladen duurt gauw 8 uur, snel opladen 1 of 2 uur en bij super snel opladen 15 minuten. Al met al kost dit wel veel tijd. Natuurlijk ligt de oplaadtijd ook weer aan de accu.

Kilometers
Gemiddeld kun je met een volledig opgeladen accu tussen de 100 en 125 kilometers rijden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het rijgedrag en van het weer.

Rijden
Hou in het verkeer wel rekening met de andere weggebruikers. Die horen je niet aankomen.

* Op basis van de gegevens van juli 2014.